Uitreiking prijzen Dansersfonds op 13 november

'Prijs van Verdienste’ voor ballerina Anna Tsygankova,
Aanmoedigingsprijzen voor Kim van der Put en Timothy van Poucke
en een ‘Speciale Prijs’ voor choreograaf Stephen Shropshire

Op maandag 13 november 2017 worden, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, de jaarlijkse prijzen van Stichting Dansersfonds ’79 uitgereikt. Dit gebeurt bij aanvang van het Nederlands Balletgala, de jaarlijkse benefietvoorstelling van het fonds, die ditmaal plaatsvindt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen.

De Prijs van Verdienste 2017 gaat naar de Russische prima ballerina Anna Tsygankova, sinds tien jaar verbonden aan Het Nationale Ballet. In die tien jaar danste ze praktisch alle hoofdrollen in het wereldwijd bekende klassieke balletrepertoire en in de vernieuwde, eigentijdse versies daarvan. Uit het juryrapport: “De plaats die Tsygankova binnen het solistenteam van Het Nationale Ballet inneemt, is een bijzondere vanwege haar gerijpte, doorleefde karakterisering en stijl en de nuancering in haar grote, als vanzelfsprekende, danstechnische vaardigheden. Haar manier van dansen is verwant aan de termen Haute Couture en Haute Cuisine vanwege de delicate precisie, beheerste passie en een solide geworteldheid in de klassieke danstraditie.”

De Aanmoedigingsprijzen gaan dit jaar naar Kim van der Put, dansend bij Introdans, en Timothy van Poucke van Het Nationale Ballet. “Beiden hebben laten zien dat ze heel terecht een plaats op het danstoneel innemen: ze hebben een stevige technische beheersing, zijn alert, kunnen zich in- en aanpassen aan de stijl en sfeer van een choreografie en tonen een duidelijke potentie tot verdere artistieke groei”, aldus de jury.

Dit jaar wordt er ook een zogeheten Speciale Prijs uitgereikt en wel aan de Amerikaanse, al jaren in Nederland woonachtige choreograaf Stephen Shropshire. De jury prijst hem om de “consequente esthetische harmonie in zijn werk en de hechte relatie met de gekozen muziek”. Dit maakt hem, aldus de jury, “eigenzinnig ten opzichte van de heersende trend waarbij het accent toch vooral blijkt te liggen op de extreem fysieke prestaties van de uitvoerenden. Bij Shropshire gaat het niet alleen om beweging maar om dans – dans in samenhang met muziek én uiteraard om inventiviteit. Een herkenbare Shropshire-inventiviteit.” Tijdens het Nederlands Balletgala zal Schropshires The Golden Pas de Deux worden uitgevoerd door dansstudenten van Codarts Rotterdam.

De jury
De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Programma van het Nederlands Balletgala
Tijdens het 20ste Balletgala zal wederom de top van de Nederlandse danskunst zijn opwachting maken. Het Nationale Ballet, de Junior Company van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam, de beide ensembles van Introdans en Codarts Rotterdam werken om niet mee aan het benefitgala en tonen hoogtepunten uit hun repertoire. Onder de dansers bevinden zich diverse eerdere winnaars van de Dansersfonds-prijzen, onder wie Igone de Jongh en Marijn Rademaker van Het Nationale Ballet, Bonnie Doets van Scapino Ballet Rotterdam, en Jamy Schinkelshoek en Jurriën Schobben van Introdans. Ook Timothy van Poucke – winnaar van een van de Aanmoedigingsprijzen 2017 – zal tijdens het gala optreden.

foto: Anna Tsygankova in Mata Hari fotograaf: Marc Haegeman

Ondersteun ons eenmalig

Wij zijn met elke gift geholpen. U kunt doneren via IDEAL of per automatische incasso. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage en uw steun aan het Dansersfonds'79. Anders doneren
 +31 (0)6 10907088
info@dansersfonds.nl
Stichting Dansersfonds '79
Buurtweg 41
1921 CJ Akersloot
© 2024 Stichting Dansersfonds '79  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep