Aanmoedigingsprijzen 2016

Voor Jurriën Schobben en Michael SastrowitomoNederland is in de laatste vier decennia een zeer geliefd land voor werkzoekende dansers uit heel de wereld. Die worden terecht aangetrokken door ons rijke culturele klimaat en het uiterst gevarieerde en internationaal gewaardeerde repertoire van de in Nederland gevestigde gezelschappen. Het aantal aanmeldingen voor vacatures overtreft dan ook vele malen het aantal beschikbare plaatsen, waardoor de artistieke directies – mede door hun buitenlandse reizen – een baaierd van keuzemogelijkheden hebben.
Voor de vaak net afgestudeerde Nederlandse dansers is het dan ook extra moeilijk zich een plaats in een groep te veroveren en om zich daar te kunnen handhaven – ook al omdat de buitenlandse auditerende in de meeste gevallen al een dosis professionele ervaring achter de rug heeft. Juist daarom bestemt het Dansersfonds’79 zijn beurzen en aanmoedigingsprijzen normaliter alleen voor uit Nederland afkomstig en opgeleid danstalent.

Die aanmoedigingsprijzen gaan dit jaar naar Jurriën Schobben, dansend bij Introdans, en de ondanks zijn exotische achternaam wel degelijk Nederlandse Michael Sastrowitomo, verbonden aan het Internationaal Danstheater. Beide werken al een aantal jaren bij die gezelschappen en hebben zich daar – na hun opleiding aan respectievelijk de Nationale Balletacademie in Amsterdam en de Rotterdamse opleiding Codarts – geprofileerd als dansers met een aanstekelijke dansdrift, ongemaniëreerde toneelpresentatie en een flinke hoeveelheid danstechnische bagage. Ze zijn totaal verschillend maar hebben beiden een sterke persoonlijkheid en weten duidelijk een eigen kleur te geven aan een choreografie.
De jury hoopt dan ook van harte dat ze dit kunnen blijven doen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de danskunst in Nederland en aan het bewijs dat ook Nederlanders een plaats op het toneel méér dan waard zijn.

November 2016
Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap,
Marian Sarstädt, Karin Schnabel

Ondersteun ons eenmalig

Wij zijn met elke gift geholpen. U kunt doneren via IDEAL of per automatische incasso. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage en uw steun aan het Dansersfonds'79. Anders doneren
 +31 (0)6 10907088
info@dansersfonds.nl
Stichting Dansersfonds '79
Buurtweg 41
1921 CJ Akersloot
© 2024 Stichting Dansersfonds '79  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep