Speciale Prijs 2022

Voor Esther ProtzmanZe werd opgeleid aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, werd in 1980 aangenomen bij Het Nationale Ballet en klom daar van corps de ballet-danseres op tot eerste soliste. In 1996 sloot ze haar danscarrière af en volgde daarna intensieve cursussen in onder meer Boedapest en Toronto in het opleiden van professionele dansers, om vervolgens in 2001 docente klassieke dans aan het Koninklijk Conservatorium te worden, en dat is ze nu al meer dan twintig jaar. Ze is een vurig voorvechtster van de klassieke ballettechniek met de zuivere, harmonische lijnen, de precisie, de brille en de vrijheid die voortkomt uit een zeer grote lichaamsbeheersing en discipline. Een techniek die in deze roerige tijden door velen als te specialistisch, te beperkt, te esthetisch en ouderwets gezien wordt, maar in de hele wereld gelukkig door even zovelen gewaardeerd wordt als een kunstuiting die weet te ontroeren en je even uit de realiteit doet ontsnappen en in dromen doet geloven.

De voormalige soliste van Het Nationale Ballet inspireert nu met hart en ziel piepjonge toekomstige dansers – niet alleen met goede lessen maar zeker ook door in de jaarlijkse einduitvoeringen van de school onderdelen uit het grote internationale klassieke repertoire in te studeren. Onderdelen die door haar perfect aangepast worden aan het kunnen van de prille uitvoerenden. Die aanpassingen en dat instuderen doet ze met veel kunde, stijl en begrip. Daarom kent de jury van het Dansersfonds dit jaar aan Esther Protzman, voor haar gedrevenheid, onvermoeibaarheid en vastberadenheid, de Speciale Prijs 2022 van het Dansersfonds ’79 toe.

Ondersteun ons eenmalig

Wij zijn met elke gift geholpen. U kunt doneren via IDEAL of per automatische incasso. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage en uw steun aan het Dansersfonds'79. Anders doneren
 +31 (0)6 10907088
info@dansersfonds.nl
Stichting Dansersfonds '79
Buurtweg 41
1921 CJ Akersloot
© 2024 Stichting Dansersfonds '79  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep