Speciale Prijs 2017

SPECIALE PRIJS 2017
Voor choreograaf Stephen Shropshire

Nederland is – ondanks de vele bezuinigingsronden in de kunstsubsidiering – nog steeds een land waar beginnende choreografen de mogelijkheden krijgen om hun werk aan het publiek te laten zien. Er zijn diverse ‘danswerkplaatsen’ (waarvan Korzo in Den Haag zich het sterkst profileert) en er zijn jaarlijks verscheidene kleinschalige dansfestivals die het publiek kennis laten maken met het werk van enthousiaste, eigenzinnige, weerbarstige, provocerende en experimenterende nationale en internationale dansmakers. Allemaal zoeken ze naar niet voor de hand liggende samenwerkingsverbanden, een ongewone theatrale vormgeving en een eigen bewegingsidioom om zo uiting te kunnen geven aan wat hen in het leven bezighoudt en inspireert.
Eén van de choreografen in dit circuit is de uit Amerika afkomstige en sinds 1999 in Nederland levende en werkende Stephen Shropshire. Eerst was hij voornamelijk als danser bij de toenmalige, in Groningen gevestigde Noord Nederlandse Dansgroep (later Galili Dance) actief, en in een later stadium was hij artistiek leider en choreograaf van het gezelschap.
Zijn dansscheppingen – nu incidenteel en verspreid in het land te zien – kenmerken zich door professionaliteit, inventiviteit en een harmonische esthetiek. Dat leverde hem redelijk goede kritieken op – redelijk omdat ze ook vaak het etiket ‘braaf en klassiek’ meekregen en als weinig uitdagend en eigenzinnig werden gezien.
Maar juist die consequente esthetische harmonie en hechte relatie met de gekozen muziek maakt Shropshire eigenzinnig ten opzichte van de heersende trend waarbij het accent toch vooral blijkt te liggen op de extreem fysieke prestaties van de uitvoerenden, op uitputtende energie, op ruwe agressiviteit en het vertoon van kwetsbaar geacht bloot.
Bij Shropshire gaat het niet alleen om beweging maar om dans – dans in samenhang met muziek en uiteraard om inventiviteit. Een herkenbare Shropshire-inventiviteit. Dat maakt zijn werk speciaal en daarom heeft de jury hem dit jaar voorgedragen voor de Speciale Prijs van het Dansersfonds ’79.

Ondersteun ons eenmalig

Wij zijn met elke gift geholpen. U kunt doneren via IDEAL of per automatische incasso. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage en uw steun aan het Dansersfonds'79. Anders doneren
 +31 (0)6 10907088
info@dansersfonds.nl
Stichting Dansersfonds '79
Buurtweg 41
1921 CJ Akersloot
© 2024 Stichting Dansersfonds '79  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep