Speciale prijs

SPECIALE PRIJS 2018
Voor Francis Sinceretti

Toen het Dansersfonds in 1979 werd opgericht, kende de Nederlandse danswereld nauwelijks prijzen voor de beoefenaars van deze kunstvorm en zeker geen prijzen waaraan geld verbonden was. Toch waren er ook toen al dansers die zeer ‘prijzenswaardig’ waren. Eén daarvan was zeker een mannelijke eerste solist van Het Nationale Ballet, die sinds 1971 aan het gezelschap verbonden was.
Deze solist onderscheidde zich in de grote klassieke balletten zoals Het Zwanenmeer, Giselle en The Sleeping Beauty, maar zeker ook in de eigentijdse werken van Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Danzig. Vooral door zijn sterke, gerijpte, persoonlijkheid die ieder optreden een volstrekte eigen kleur gaf, zowel danstechnisch als waar het interpretatie betrof.
Veertien jaar duurde zijn actieve danscarrière bij Het Nationale Ballet, maar eens een danser altijd een danser, en zo bleef hij lange tijd in verschillende functies betrokken bij de professionele opleiding van jonge Nederlandse dansers (onder wie Igone de Jongh).
Nu, al 47 jaar woonachtig in Nederland, staat deze Fransman opnieuw op het toneel. Niet als vertolker van de klassieke danskunst, maar als waardevol deelnemer in kleinschalige, eigentijdse theater- en dansvoorstellingen (zoals bijvoorbeeld een optreden op het Oerol festival met de groep van zanger en songwriter Spinvis, medewerking aan de film Embracing Time van Willem van de Sande Bakhuyzen met dansers van Scapino Ballet Rotterdam, en een spraakmakende rol in de recente theaterproductie Blind Date). Zijn bijdrage is altijd relevant, mede door de grote betrokkenheid bij de productie als totaal en wat er om hem heen gaande is. En omdat zijn bewegingen altijd zijn lange danscarrière blijven verraden.
Het Dansersfonds ’79 kent Francis Sinceretti dan ook graag de Speciale Prijs 2018 toe.

November 2018

Han Ebbelaar
Alexandra Radius
Ine Rietstap
Marian Sarstädt
Karin Schnabel

Ondersteun ons eenmalig

Wij zijn met elke gift geholpen. U kunt doneren via IDEAL of per automatische incasso. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage en uw steun aan het Dansersfonds'79. Anders doneren
 +31 (0)6 10907088
info@dansersfonds.nl
Stichting Dansersfonds '79
Buurtweg 41
1921 CJ Akersloot
© 2024 Stichting Dansersfonds '79  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep