Prijs van Verdienste 2022

Voor Jozef VargaIn 2007 kwam een uit Bratislava afkomstige danser, die verbonden was geweest aan het Tsjechisch Ballet en het Zwitserse Ballett Zürich de gelederen van Het Nationale Ballet versterken als eerste solist. Dat betekende dat zijn danskwaliteiten toen al als zeer hoogwaardig herkend en erkend werden. Dat bleek volkomen terecht – de danser die aan het einde van het seizoen 2021/2022 zijn actieve danscarrière afsloot, heeft tijdens zijn 15-jarige verbintenis bij ons nationale gezelschap een opmerkelijk rijk gevarieerde reeks voorstellingen laten zien. In het strikt klassieke repertoire vervulde hij met succes alle belangrijke rollen en daarnaast had hij vaak een prominent aandeel in de creaties van gevierde eigentijdse choreografen als George Balanchine, Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Danzig, en toonde hij een opmerkelijke affiniteit met hun specifieke stijl en ideeën. Dat was ook het geval wanneer het jonge, vaak debuterende dansscheppers betrof.

Jozef Varga was meer dan een alleen fysiek uitstekend functionerend danser – hij was een heel krachtige toneelpersoonlijkheid, bescheiden maar zeer aanwezig. Geen wonder dat hij diverse prijzen won bij buitenlandse balletcompetities, vaak als gast optrad tijdens internationale balletgala’s en dat hij in 2010 de Alexandra Radius Prijs kreeg toegekend. Voor hem is nu ook de Prijs van Verdienste 2022 van het Dansersfonds ‘79, met de toevoeging dat het de jury verheugt dat hij toch aan ons Nationale Ballet verbonden blijft, en wel in de functie van balletmeester.

Ondersteun ons eenmalig

Wij zijn met elke gift geholpen. U kunt doneren via IDEAL of per automatische incasso. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage en uw steun aan het Dansersfonds'79. Anders doneren
 +31 (0)6 10907088
info@dansersfonds.nl
Stichting Dansersfonds '79
Buurtweg 41
1921 CJ Akersloot
© 2024 Stichting Dansersfonds '79  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep