Prijs van Verdienste 2019

PRIJS VAN VERDIENSTE 2019
Voor Fred Berlips

Het aantal Nederlandse mannelijke solisten bij Het Nationale Ballet is, behalve in de allereerste jaren, altijd zeer bescheiden geweest (en is dat helaas nog). Maar ze waren er wel en het is zeer verheugend dat één ervan zijn zo duidelijke grote liefde voor en betrokkenheid bij de klassieke danskunst tot het einde van dit jaar – wanneer hij met pensioen gaat – als docent aan de Nationale Balletacademie heeft willen en kunnen doorgeven aan nieuwe generaties jonge dansers.
Als danser viel hij vanaf het begin van zijn carrière in 1976 direct op door zijn enthousiasme, zijn energie, zijn ongeforceerde vertoon van technisch kunnen en vooral door zijn totale toewijding aan wat zich op het danstoneel afspeelde of dat nu de grote balletklassiekers betrof of eigentijdse creaties. Na een mooie carrière – waarvan tien jaar als geliefd solist – schoolde hij zich in 1994 met eenzelfde doortastende betrokkenheid om tot opleider van jonge talenten die de dans als beroep gekozen hadden. En dat vereist andere kundigheden. Behalve de gespecialiseerde danstechnische eisen die een strenge leermeester behoeven, moeten de 9- tot 17-jarigen immers leren dat het in de professionele klassieke dans niet alleen om fraaie gestrekte voeten, hoge benen en andere lichamelijke vaardigheden gaat, maar dat je ook met kritiek en discipline moet kunnen omgaan, met toneelwetten, met teleurstellingen, met fysieke ongemakken en tekortkomingen, met competitie, met vermoeidheid, met doorzettingsvermogen. En dat je geduld moet hebben. Als je dan die strenge leermeester bent die ook het vertrouwen weet te winnen van al die fanatieke, onzekere jonge mensen, een steunpilaar voor ze bent en bovendien ook nog een alom geliefde collega, dan ben je een goeie. En dat was en is Fred Berlips.
Voor zijn grote inzet, toewijding, zijn trouw aan de Nederlandse danskunst, voor zijn kunnen en kunde ontvangt hij de Prijs van Verdienste 2019 van het Dansersfonds’79.

Ondersteun ons eenmalig

Wij zijn met elke gift geholpen. U kunt doneren via IDEAL of per automatische incasso. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage en uw steun aan het Dansersfonds'79. Anders doneren
 +31 (0)6 10907088
info@dansersfonds.nl
Stichting Dansersfonds '79
Buurtweg 41
1921 CJ Akersloot
© 2024 Stichting Dansersfonds '79  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep