Nederlands Balletgala 2019

DANSERSFONDS VAN ALEXANDRA RADIUS EN HAN EBBELAAR BESTAAT VEERTIG JAAR

TOP VAN DE NEDERLANDSE DANS IN ÉÉN PROGRAMMA

Na jaren van afwezigheid keert het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 weer terug in Nationale Opera & Ballet. Dit mede ter gelegenheid van de viering van de veertigste verjaardag van het fonds, dat in 1979 werd opgericht door voormalig eerste solisten van Het Nationale Ballet Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Het veertigjarig jubileum wordt in november 2019 met een extra feestelijke galavoorstelling gevierd, bezocht door de fine fleur van de Nederlandse dans. Zoals inmiddels traditie is, zullen vrijwel alle grote dansgezelschappen van Nederland belangeloos hun medewerking verlenen aan dit benefietgala, waaronder Het Nationale Ballet, de Junior Company van Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst en de Nationale Balletacademie.

Sterballerina Igone de Jongh danst, kort na haar afscheidsvoorstelling bij Het Nationale Ballet, Hans van Manens iconische pas de deux Trois Gnossiennes, samen met de jonge Oostenrijkse topdanser Jacob Feyferlik. Solisten van Het Nationale Ballet zijn te zien in de Grand Pas de Deux uit Notenkraker & Muizenkoning en vertolken delen uit George Balanchines swingende Who Cares? op songs van George Gershwin. Andere hoogtepunten binnen het feestelijke programma zijn onder meer Lucinda Childs’ ingenieuze Petricor en Mauro Bigonzetti’s uitgelaten Rossini Cards, beide uitgevoerd door Introdans, en selecties van de mooiste fragmenten uit de succesproducties Holland van Scapino Ballet Rotterdam en Broos van Conny Janssen Danst.

Voorbij gegaan
Speciaal vanwege het veertigjarige bestaan zal – op film – het eerste deel uit Voorbij gegaan worden vertoond, in de uitvoering van Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Choreograaf Rudi van Dantzig creëerde deze pas de deux voor en met het beroemde balletechtpaar, ter viering van hun twintig¬jarig dansersjubileum in 1979. Bij diezelfde gelegenheid richtten Radius en Ebbelaar het Dansersfonds op: ze besloten geld in te zamelen voor de oprichting van een fonds waarmee zij jong danstalent kunnen stimuleren en dansers die, om leeftijdsredenen of vanwege blessures, hun danscarrière moeten beëindigen ondersteuning kunnen bieden. Veertig jaar later doen zij dat nog steeds en met dezelfde gedrevenheid en passie.

Foto: Pas de deux, uitgevoerd door Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Ondersteun ons eenmalig

Wij zijn met elke gift geholpen. U kunt doneren via IDEAL of per automatische incasso. Bij voorbaat dank voor uw bijdrage en uw steun aan het Dansersfonds'79. Anders doneren
 +31 (0)6 10907088
info@dansersfonds.nl
Stichting Dansersfonds '79
Buurtweg 41
1921 CJ Akersloot
© 2024 Stichting Dansersfonds '79  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep