Balletgala 2016

 

Op 14 november 2016 zal in het DeLaMar Theater het negentiende Benefietgala van het Dansersfonds plaatsvinden. De voorbereiding is in volle gang. Het zal wederom een tableau geven van de topuitvoeringen van de Nederlandse dansgezelschappen van de laatse tijd. Het NDT, het Nationale Ballet, Introdans, Scapino en hun jeugdafdelingen zullen aantreden met werk van choreografen als Hans van Manen, Juanjo Arques, Ted Brandsen, Marco Goecke, Ed Wubbe en Mauro Bigonzetti.  logoHoofdsponsor

Een korte terugblik op het achttiende Balletgala, dat op 16 november 2015 werd gehouden in de Amsterdamse Stadsschouwburg. 

Het Gala werd opgedragen aan Jiří Kylián. Celia Amade en Lukáš Timulask dansten zijn 14’20’’ uittreksel/duet uit het werk 27’52’’. Zijn ballet Un Ballo werd gedanst door Introdans. Het Nationale Ballet droeg bij met de 'Zwarte pas de deux' uit La Dame aux Camelias van John Neumeier en de pas de deux uit Cinderella van Christopher Wheeldon en twee uitvoeringen van de Junior Company: Ballet 101 van Eric Gauthier en Embers van Ernst Meisner. Introdans danste Hans van Manen's Polish Pieces en NDT zijn Kleines Requiem. Scapino tekende voor Vuurvolgel van Marco Goecke. 


Op 20 januari 2014 vierde het Dansersfonds zijn 35 jarig jubileum met de zeventiede editie van de traditionele tweejaarlijkse festelijke galavoorstelling, nu voor de eerste keer in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Aan dit benefietgala verleende de top van de Nederlandse dansgezelschappen zijn medewerking, met speciale bijdragen van dansers die in de afgelopen jaren door het fonds in de schijnwerpers zijn gezet: Het Nationale Ballet en zijn nieuwe Junior Company, van het Nederlands Dans Theater, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam. Ook Marijn Rademaker, eerste solist van het Duitse Stuttgarter Ballett, keerde speciaal voor de gelegenheid terug naar zijn geboorteland. Rademaker werd in maart 2013 onderscheiden met de Speciale Prijs van het Dansersfonds. Hij danste tijdens dit gala een duet van Hans van Manen met Igone de Jongh, sterdanseres van Het Nationale Ballet (en winnares van de Aanmoedigingsprijs 2002 van het fonds).

Het zeventiende Dansersfonds-gala is opgedragen aan oud-danser, choreograaf en kunstenaar Toer van Schayk, die met zijn indringende rolvertolkingen, tientallen eigenzinnige balletten en prachtige decor- en kostuumontwerpen een uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse danskunst heeft geleverd.Een korte terugblik op het zestiende Balletgala, dat op 17 november 2011 werd gehouden in het Muziektheater:

Stersolisten uit binnen- en buitenland dansten klassieke en hedendaagse choreografieën voor een enthousiast publiek. Het Dansersfonds ’79 droeg deze editie van het gala op aan Ton Wiggers, oprichter en algemeen directeur van het Arnhemse
dansgezelschap Introdans. De avond werd traditiegetrouw ingeluid door de jonge
garde van het Koninklijk Conservatorium Den Haag in een choreografie van
Monique Sand. Dansers van eigen bodem warren dit jaar afkomstig van Het Nationale
Ballet en Introdans. Samen met de internationale gastsolisten van het Ballet de
l’Opéra national de Paris en Marijn Rademaker, eerste solist bij het Stuttgarter
Ballett brachten zij een avond met dans in al zijn facetten. De meeste
uitvoeringen worden live begeleid door Holland Symfonia onder leiding van
Ermanno Florio.

Foto's van het zestiende Balletgala kunt u zien op Antoinette Mooy Fotografie